A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében cookikat (sütiket) használunk.
A részletes információkat a sütikről az Adatkezelési tájékoztatónkban tekintheti meg.

Menü

Az épületgépészeti hibák felderítése hőkamera használatával

Az épületgépészeti hibák felderítése hőkamera használatával

A technológia fejlődésének köszönhetően manapság már másodpercek alatt meg tudjuk mérni a tárgyak hőmérsékletét. Ehhez csupán egy speciális készülékre van szükség, ami nem más, mint a hőkamera. 

                                                               

Amennyiben meg akarjuk érteni ezen szerkezet működését, akkor először is tisztában kell legyünk a termográfia fogalmával. Ez a szakszó lényegében a különböző felületek hőmérséklet-eloszlásának képi megjelenítését takarja. Bármilyen testről vagy tárgyról legyen szó, nulla fok felett elektromágneses sugarakat bocsát ki magából, amelyek egy része beleesik az infravörös tartományba.

Amikor a hőkamera az épületgépészetben kerül használatra, akkor az ebben a tartományban mért sugárzás alapján készít egy hőképet a tárgyakról, eszközökről. Bár a működési elvének a magyarázata bonyolultnak tűnik, a valóságban rendkívül egyszerű a szerkezet használata. A hőkamerán keresztül érzékelhetjük a látóterében lévő dolgok hőmérsékletét, ami úgy történik, hogy a képernyőn különböző színek jelennek meg a szemünk előtt. Mivel a hőkamera nemcsak a hideget és a meleget képes élesen elkülöníteni egymástól, hanem az ezek közé eső hőmérsékleti árnyalatokat is, így pontos képet kaphatunk arról, hogy a vizsgált tárgyak, eszközök, alkatrészek mennyire melegedtek fel a helyiségben.

Az épületgépészetben erre sok esetben szükség van, hiszen amennyiben az adott kötés, hajtás vagy szigetelés hőmérséklete túllépi az értékhatárt, akkor balesetveszélyes helyzeteket idézhet elő. Ha például a villamos- és gyengeáramú alkatrészek  valamilyen oknál fogva túlmelegednek, akkor a szakembereknek azonnal cselekedniük kell, de ugyanez a helyzet akkor is, ha nagymértékben megnövekszik a hajtások közötti súrlódási erő, vagy amennyiben kiderül, hogy a szigetelések nem folytonosak.

A hőkamera használatával könnyen és gyorsan fel lehet deríteni az épületgépészeti hibákat, amelyek ez által még időben kijavíthatók. A készülék az ingatlanok energetikai besorolásakor is jó szolgálatot tesz, hiszen csak néhány mozdulat kell a szükséges adatok megszerzéséhez.

Tartalomhoz tartozó címkék: hőkamera mérőműszer